vrijdag 6 december 2013

Het besmettelijkheid van Salsa en FLOW.

Voor mij is salsa dansen een duidelijk manier om FLOW te ervaren. Mijn interesse voor salsa begon al sinds ik op Curaçao. Ik ben opgegroeid tussen mensen die leuk vinden om te dansen, meeste mensen uit mijn cultuur vinden het leuk om te dansen. Maar mijn eerste stapjes van salsa heb ik te danken aan mijn zus. Ze volgde een cursus van salsa daar en om haar stapjes thuis te oefenen pakte ze me bij de hand en begon te dansen. Vanaf dit moment begon ik met het groeien van mijn vaardigheid en uitdaging op het gebied van salsa.  Hiermee wil ik duidelijk maken hoe salsa elke keer overgedragen wordt aan een ander. Nederland is een multiculturele land waar men zichzelf kan zijn. Ik denk dat sommige Latijnse mensen naar Nederland zijn gekomen en konden zichzelf uiten door salsa te dansen. Net als wat tussen mij en me zus gebeurde, gebeurd nu ook hier in Nederland. Heel spontaan worden mensen in de salsa wereld getrokken. Salsa is net als FLOW, voordat je het weet ben je er al mee bezig.

Salsa is eigenlijk het Spaanse woord voor saus. Deze salsa of saus is energierijk en lekker. Dus elke keer dat men het proeft neem men het over. Het is een mix van de meeste Latijnse dansen. Tijdens het dansen van salsa ben je heel sociaal en speels bezig. Wat voor mij ook belangrijk is voor het ervaren van FLOW. Kleine kinderen ervaren vaker FLOW als ze sociaal en speels bezig zijn. Met salsa leer je nieuwe mensen kennen. Je eigenwaarde gaat groeien samen met je zelfvertrouwen. Mensen die salsa dansen komen naar je toe als je niet durf en helpen je de eerste stappen te zetten.
Een andere aspect van salsa dat ik aangetroffen ben tijdens het zoeken naar de geschiedenis van salsa is het onderstaande.

"Each dancer is accustomed to dance his/her own style. None is better, only different. Viva la variedad, Viva la Salsa!"- ( Jaime Andrés Pretell)

Net als elke persoon het FLOW anders ervaart, gebeurt dit ook bij salsa. Elke persoon ervaart het verschillend en niemand is beter. Uiteindelijk is voeg je je eigen ingrediënt aan je saus toe en ontstaat er je eigen FLOW van salsa. Dit is ook een reden waarom salsa nu zo bekend is aan het worden. Men kan zichzelf blijven tijdens het dansen. Salsa bestaat uit bijna alle ingrediënten waar men FLOW ervaart. Je bent in aanraking met muziek, je bent creatief bezig, je ben aan het bewegen en het zit vol uitdagingen dat jezelf kan bepalen.


Elke keer dat ik dans, inspireer ik iemand uit mijn omgeving, straal ik vrolijkheid uit. Ik dans mijn eigen stijl, uiteindelijk is het mijn eigen saus. Dus de volgende keer dat je op de dansvloer salsa ben aan het dansen, aanvaard het moment, want je ben bezig met je eigen saus.

Vergeet het niet,
B.Y.A.L.T

Dhr Phox

Geen opmerkingen:

Een reactie posten